Uppvidinge kommun, till startsida
Du är här:
Kommunen

Småländska brott lockade många besökare till Tingshuset i Lenhovda

Håkan Nordmark
Ett 50-tal personer besökte föreläsningen "Småländska brott" på tisdagskvällen. Håkan Nordmark, ordförande i Historiska föreningen, berättade om olika slags brott som begåtts i Småland genom tiderna. Det var allt ifrån klosterbröder på stöldturné i Jönköpingstrakten på 1500-talet, till Husebyaffären på mitten av 1950-talet. På 1600-talet var Kronoberg den plats med högst brottslighet i Sverige.
Han pratade även om Tjuvakällaren i Lenhovda, Spögubben, avrättningsplatsen i Skarpåsen samt "Hans i Lenhovda". Karaktären "Hans i Lenhovda" i Vilhelm Mobergs "Rid i natt" är troligtvis inspirerad av verklighetens Nils Bock. Han hade begått ett brott i Stockholmstrakten och fick frågan om han ville avrättas eller ta jobbet som bödel i Växjötrakten. Han valde det sista. Efter föreläsningen bjöds det på kaffe och kaka. Därefter var det frågestund och de flesta stannade kvar för att få veta mer om detta ämne.

Eftersom det var stort intresse flyttades föreläsningen från Lenhovda biblkiotek till Tingshuset, vilket var ett passande val för just denna föreläsning.

Arrangör: Kultur och fritid/biblioteket, Historiska föreningen och Folkuniversitetet.
 

Smålandska brott publik

Sidan senast uppdaterad:2011-10-14

Uppvidinge kommun, Box 59, 364 21 Åseda,  Telefon 0474-470 00    |    Kontakta oss    Här ligger Uppvidinge