Uppvidinge kommun, till startsida
Du är här:

Stipendier och priser

Varje år uppmärksammas de personer som på olika sätt betyder mycket för kulturen och för fritidssektorn i kommunen genom att de tilldelas kommunstyrelsens stipendier eller priser.

Uppvidinge kulturstipendium


Kommunens kulturstipendium är den äldsta utmärkelsen och är också det största räknat till den summa som stipendiaten får. Kulturnämnden inrättade stipendiet redan 1979 och den förste stipendiaten var Sven Blomén från Älghult. Han var en av bygdens verkliga profiler och en stark företrädare bland annat för hembygds-rörelsen. När Uppvidinge kommun bildades föreslog han att kommunen skulle heta Uppvidinge efter häradets namn. Ett neutralt och passande namn för de fyra kommuner som skulle slås samman till en. I Älghultskrönikan från 1979 har Elin Fredriksson skrivit en lång artikel om Sven Bloméns värdefulla kulturgärning. Gå in på bibliotekens webbsida www.uppvidinge.se/biblioteklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster under litteratur om Uppvidinge. Där finns en rik källa att ösa ur när det gäller vår gemensamma historia.

Uppvidinge kulturpris


Kulturnämnden inrättade även ett kulturpris 1988 eftersom nämnden vill vika stipendiet för satsningar på yngre kommun-invånare som hade långa och dyrbara utbildningar framför sig för att bli kulturarbetare i någon form.

Uppvidinge fritidsstipendium/fritidspris


Fritidsnämnden inrättade två fritidspris som så småningom delades upp i ett fritidsstipendium till yngre idrottsutövare som satsar på sin idrott och som är förebilder för andra unga och ett fritidspris som delas ut till ledare och föreningsföreträdare som gör alla idrotts- och fritidssatsningar möjliga i vår kommun. Fritidspriset delades ut första gången 1989 och stipendiet 1995.

Uppvidinge byggnadsvårdspris/kulturlandskapspris 

Kultur- och fritidsnämnden valde även att inrätta byggnads-vårdspris och kulturlandskapspris för att lyfta fram den stora betydelse som kulturmiljöerna har för att Uppvidinge är en vacker och trevlig kommun att leva och bo i. Byggnadsvårdspriset inrättades 1995 och den första mottagaren var Birgitta Blixt i Lilla Blötskog för sina stora insatser att bevara en mangårdsbyggnad på landsbygden.

År 2000 föreslog Vänsterpartiet genom Andreas Magnusson att ett kulturlandskapspris skulle delas ut till den som på ett aktivt sätt bidrog till att hålla kulturlandskapet öppet i kommunen. Gunnar Bylow fick det första priset för sitt omfattande arbete att vårda sina egna marker, men också för att han på ett pedagogiskt sätt lär ut hur man bygger en riktig smålandsgärdesgård.

Sidan senast uppdaterad: 2018-01-15
Maximera
Minimera
Kontakt

Avdelningschef för kultur och fritid
Per Gjörloff
Telefon 0474-470 33
per.gjorloff@uppvidinge.se

Nomineringsblanketter:
Kultur- och fritidspriserPDF
KulturlandskapsprisPDF
ByggnadsvårdsprisPDF

2016 års pristagare

Kulturpris 2016:
Christina Holmström och Bo Arvidsson

Kulturstipendium 2016:
Rasmus Richter Kristensen

Fritidspris 2016:
Margaretha Furuholm

Fritidsstipendium 2016:
Albin Andersson och Amanda Åkerblom

Kulturlandskapspris 2016:
Kjell Woentin

Byggnadsvårdspris 2016:
Leif Lindvall

2015 års pristagare

Kulturpris 2015:
Tommy Karlsson, Älghult, och Ulla-Stina Nordh, Älghult

Kulturstipendium 2015:
Viktor Magnusson, Älghult

Fritidspris 2015:
Emma Johansson och Jenny Bodén, Uppvidinge drill och dans

Fritidsstipendium 2015:
Johanna Axelsson, Norrhults BK

Kulturlandskapspris 2015:
Leif Johansson, Sjömillan, Åseda

Byggnadsvårdspris 2015:
Mathilda Alvarsson och Patric Strömgren, Gripagården i Lenhovda 


Uppvidinge kommun, Box 59, 364 21 Åseda,  Telefon 0474-470 00    |    Kontakta oss    Här ligger Uppvidinge