Uppvidinge kommun, till startsida
Du är här:

Alstermo

Redan på 1700-talet fanns ett järnbruk vid Alsterån. Där tillverkade man spik. Också pappersbruket med tillverkning av den unika unikaboxen fann sin plats vid ån som var den naturliga farleden.I ån är det mest fiskar som finner sin plats, men de är å andra sidan många: gädda, abborre, mört, lake och sutare, bland andra. I skogarna runt ån finns ett rikt djurliv som bidrar till att göra Alstermo till en naturskön plats.

Välkommen att bo och arbeta i Alstermo!

Det var en gång ...
Kärt barn har många namn och Alstermo har fått uppleva flera namnbyten genom åren. Det första samhället hette Björkdala, trots granskogen. När sedan järnvägen mellan Växjö och Oskarshamn byggdes på 20-talet döpte man järnvägsstationen till Hohultslätt. Hohult från namnet på en gård från 1400-talet och slätt, rätt och slätt från "slätten".

Samhället blomstrade tack vare järnvägen, men på Alstermo Bruk var man mindre nöjda med det krångliga namnet. Det hämmade exporten och 1970 genomfördes en folkomröstning om namnbyte. Trots viss oenighet blev det nya namnet Alstermo och unikaboxens framtid var tryggad.

Befolkning
Alstermo har cirka 800 invånare.

Bostäder
Det finns fastigheter och villor till konkurrenskraftiga priser samt nybyggda hyreslägenheter.

Barnomsorg
I Alstermo finns fritidshemmet Regnbågen och Junibackens förskola.

Utbildning
Alstermoskolan är en F-6-skola. År 7-9 finns i Älghult dit man åker skolskjuts som tar cirka åtta minuter. Kommunens gymnasieskola finns i Åseda.

Kommunikationer
Alstermo ligger i Uppvidinge kommuns sydöstra del.
Det tar cirka 50 minuter med bil till Växjö och 50 minuter till Kalmar. Det finns dagliga kollektiva förbindelser inom kommunen och till bland annat Växjö och Nybro.

Industri
Ungefär två tredjedelar av de förvärvsarbetande i Alstermo arbetar inom industrin. De största företagen i trakten är Amokabel-koncernen, GFAB, och Talent plastic AB.  

Kultur och fritid
I Alstermo finns bibliotek och idrottshall i Mötesplats Alstermo, elljusspår, fotbollsplaner, skjutbanor, tennisbanor, boulebana, möjlighet till fiske (fiskekort krävs), Folkets Hus med biograf och konferenslokal, Folkparken Hasselbacken, ett rikt föreningsliv samt Alstervik med bangolf och våffelservering sommartid.
Vintertid finns möjlighet till skidåkning på konstsnöanläggnigen Vita vidder.

Övrig service
Distriktsläkare, distriktssköterska och tandläkare. Det finns också bank, bensinstation, bilverkstad, frisör, pizzeria, livsmedelsbutik (ATG-, Apotek-, Post- och Systembolagsombud) och specialbutiker.

Sidan senast uppdaterad: 2018-02-09

Uppvidinge kommun, Box 59, 364 21 Åseda,  Telefon 0474-470 00    |    Kontakta oss    Här ligger Uppvidinge