Uppvidinge kommun, till startsida
Du är här:
Kommunen
Efter skogsbranden i Gillbonderyd

Information om skogsbranden

UPPDATERAD FREDAG 2 JUNI KL. 19.20: Räddningstjänsten har nu slutfört sin insats enligt lagen om skydd av olyckor vid det branddrabbade området i närheten av Gillbonderyd. Nu tar markägarna över ansvaret.

FREDAG 2 JUNI KL.19.20
Räddningsinsatsen vid branden i närheten av Gillboderyd avslutades strax efter klockan 17 på fredagen. I tisdags hade räddningstjänsten branden under kontroll och har sedan dess jobbat hårt för att släcka den helt. I snitt har 55 personer från bland annat räddningstjänsten, hemvärnet, LRF och Växjö stift varje dag jobbat med att släckningsarbetet.

Några brandmän kommer att stanna kvar vid platsen men ansvaret för bevakning av området överlämnas nu till markägarna. Räddningstjänsten har också kvar viss utrustning.

Allmänheten uppmanas att vänta några dagar med att ge sig in i området för att inte störa arbetet. Även i ett senare skede ska de som ger sig ut i området vara försiktiga och se upp för fallande träd.

ONSDAG 31/5 KL. 16.30
Räddningstjänsten har skogsbranden utanför Gillbonderyd helt under kontroll och elden är nu väldigt begränsad. Enligt räddningschef Per Pettersson brinner det bara på enstaka ställen, till exempel i en del stubbar.

De två helikoptrar som har hjälpt till med släckningsarbetet behövs inte längre och skickas tillbaka under onsdagen.

Det regn som har fallit har också hjälpt till på så sätt att det har blött ner marken så att elden inte har kunnat sprida sig lika lätt.

Räddningstjänsten fortsätter att arbeta på platsen ett par dagar till men kommer, om inte läget förändras, att avsluta räddningsinsatsen i slutet av veckan.

TISDAG 30/5 KL. 17.40
Under tisdagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att de har skogsbranden i närheten av Gillbonderyd, söder om Alstermo, under kontroll. Räddningstjänsten arbetar med att säkra kanter runt brandområdet. Räddningschef Per Pettersson säger dock att om det blir väderomslag till kraftiga vindar kan det uppstå problem igen. 55-60 personer från räddningstjänsten jobbar med släckningsarbete under tisdagen.

Två helikoptrar har varit i gång med brandbekämpning under tisdagen och tankbilar från Uppvidinge och kringliggande kommuner används.

När det gäller branden utanför Sävsjöström har räddningstjänsten slutfört sitt arbete och lämnat platsen. Det område som har brunnit övervakas nu av markägare.

MÅNDAG 29/5 KL.18.00
Fortfarande är branden i närheten av Gillbonderyd söder om Alstermo inte helt under kontroll. Spridningen har stoppats och branden är inringad. Dock finns det ytor inom brandområdet som ännu inte bränts av och som branden kan sprida sig till. Inga byggnader är hotade i nuläget, enligt Räddningstjänsten Östra Kronoberg.

40-50 brandmän har jobbat med släckningsarbetet under dagen. Arbetet fortsätter under natten med en mindre styrka.

MÅNDAG 29/5 KL. 08.00
Branden i närheten av Gillbonderyd söder om Alstermo var under måndagsmorgnen inringad. Läget är bättre än under söndagen, enligt Räddningstjänsten Östra Kronoberg, men branden är fortfarande inte helt under kontroll.

Inga hus är hotade i nuläget, enligt räddningstjänsten.

Räddningstjänstens personal fortsätter släckningsarbetet under måndagen.

SÖNDAG 28/5 KL. 22.00
En brand som startade i Klerkeboda, mellan Målerås och Gullaskruv i Kalmar län, har spridit sig över till Kronobergs län och Uppvidinge kommun. Skogsbranden är i närheten av byn Gillbonderyd, några kilometer söder om Alstermo.

Räddningstjänsten Östra Kronoberg leder släckningsarbetet och vid 22-tiden på söndagskvällen var den fortfarande inte under kontroll. Branden hade dock slutat sprida sig. Det brinner på en yta om 1 x 1,5 kilometer.

Branden var under seneftermiddagen nära byn Gillbonderyd men vid 22-tiden på kvällen var byn inte längre hotad. Räddningstjänsten har kontinuerlig kontakt med boende i byn.

Under söndagen uppstod även en mindre skogsbrand i närheten av Sävsjöström. Enligt räddningstjänsten är den branden ingringad.

Räddningstjänstens personal fortsätter släckningsarbetet under natten.

Räddningstjänsten har möte om branden kring Gillbonderyd

Sidan senast uppdaterad:2017-06-02

Uppvidinge kommun, Box 59, 364 21 Åseda,  Telefon 0474-470 00    |    Kontakta oss    Här ligger Uppvidinge