Uppvidinge kommun, till startsida
Du är här:
Kommunen
Framsidan av Älghults glasbruk foto

Höga halter av arsenik på glasbrukstomt

En ny studie av glasbrukstomten i Älghult (Älghult 4:45) visar att halterna av arsenik i marken är högre än vad tidigare undersökningar har visat. Uppvidinge kommun kommer därför att hägna in marken på baksidan av glasbrukstomten och länsstyrelsen har skickat ut information till närboende.

Länsstyrelsen i Kronobergs län har som tillsynsmyndighet skickat ut ett informationsbrev till närboende i området kring Älghults glasbruk eftersom det innebär hälsorisker att vistas på glasbrukstomtens baksida. Den nya studien är gjord av företaget Golder associates och visar att den högsta halten av arsenik som uppmätts på glasbrukstomten är 10 300 mg/kg jord. Det är en nivå som är mycket hög och kan medföra hälsorisker med allvarliga konsekvenser. Man blir inte sjuk av att gå på tomten men det är farligt att få i sig jord.

Efter de nya uppgifterna kommer Uppvidinge kommun, som är markägare, att hägna in marken på baksidan av glasbrukstomten för att förhindra att närboende eller andra beträder den förorenade marken. Länsstyrelsen kommer inom kort att sätta upp fler informationsskyltar om att området är förorenat.

Den förorenade marken kommer längre fram också att saneras. De fyra glasrikeskommunerna (Uppvidinge, Lessebo, Emmaboda och Nybro) jobbar tillsammans med länsstyrelsen, SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) och Naturvårdsverket för en sanering av alla förorenade glasbrukstomter.

Information från länsstyrelsen
Länsstyrelsen informerar de närboende om följande:

  • rör dig inte på glasbrukstomtens baksida
  • berätta för besökare att de inte ska röra sig på glasbrukstomtens baksida
  • rasta inte hundar inom glasbruksområdet
  • låt inte små barn röra sig inom området, de riskerar att äta av jorden
  • man blir inte sjuk av att gå på tomten, men det är farligt att få i sig av jorden

Mer information
På länsstyrelsens webbplats www.lansstyrelsen.se/kronoberglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns aktuell information om länets förorenade tomter, hur länsstyrelsen arbetar och vad du som bor i närheten av en förorenad tomt själv kan göra.

Kontakt
Kontakta länsstyrelsen om du har frågor om glasbruksområdet och föroreningarna.

Karin Simonsson, miljöskyddshandläggare
Telefon 010-223 71 21, karin.simonsson@lansstyrelsen.se

Maria Levin, funktionschef Miljöskyddsfunktionen
Telefon 010-223 71 64, maria.levin@lansstyrelsen.se

Sidan senast uppdaterad:2018-04-03

Uppvidinge kommun, Box 59, 364 21 Åseda,  Telefon 0474-470 00    |    Kontakta oss    Här ligger Uppvidinge