Uppvidinge kommun, till startsida
Du är här:

Val 2018

Den 9 september var det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige (regionfullmäktige). På våra sidor om valet 2018 hittar du information om olika sätt att rösta, rösträtt, röstkort, vallokaler och förtidsröstning.

Vem har rösträtt?
Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen.

Rösträtt till riksdagen
Du har rösträtt till riksdagen om du är:

  • Svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.

Rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige
Du har rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige om du är:

  • Svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/landstinget.

  • Medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen och landstinget.

  • Medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen eller landstinget.

Röstkort
Är du upptagen i röstlängden och har rösträtt får du ett röstkort hemskickat. På ditt röstkort står det vilka val du har rösträtt i och vallokalens adress och öppettider. Har du inte fått ditt röstkort eller tappat det kan du beställa ett nytt hos kommunen, länsstyrelsen eller Valmyndigheten.

Röstkort ett krav vid förtidsröstning: Ska du förtidsrösta måste du ha med dig röstkortet. Röstkortet används för att skicka din röst till det valdistrikt som du hör till i din kommun. Det är där som rösten räknas. Du prickas av i röstlängden. Innan valkuverten läggs i valurnan skiljs röstkortet från valkuverten så att valhemligheten bevaras.

Utlandsröstkort till utlandssvenskar: Du som är folkbokförd utomlands får ett utlandsröstkort. Det är ett röstkort som är anpassat för utlandssvenskar. Utlandsröstkorten skickas ut cirka två månader före valdagen och kan användas både vid brevröstning och röstning på ambassad eller konsulat.
 

Sidan senast uppdaterad: 2018-09-12

Kontakt

Valkansliet
0474-470 00 (växel)
vn@uppvidinge.se

Länk

Valmyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppvidinge kommun, Box 59, 364 21 Åseda,  Telefon 0474-470 00    |    Kontakta oss    Här ligger Uppvidinge