Uppvidinge kommun, till startsida
Du är här:
Kommunen
En kvinna häller upp vatten från en vattendunk

Krisberedskaps-veckan 2018:
Tema vatten

Inget vatten i kranen? Vad händer när det blir vattenbrist? Här får du nyttiga tips kring vatten.

Brist på vatten är mer allvarligt än brist på mat. Räkna med minst tre liter per vuxen och dygn. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt.

Lägg upp en plan: Hur mycket vatten behöver du och din familj? På vilket sätt ska reserv-vattnet förvaras? Finns det djur i hushållet? Räcker vattnet även för hunden och katten? Rent dricksvatten är livsnödvändigt!

I perioder kan det vara risk för vattenbrist eller översvämning, Då är det viktigt att följa myndigheternas information och råd. Vänd dig till kommunen om du har frågor.

Vatten varje dag
Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Vid en kris är det nödvändigt att ha extra dricksvatten hemma. Kanske i en dunk eller i PET-flaskor. Använd rena kärl och omsätt vattnet så att det alltid är färskt.

Uppvidinge kommuns tekniska avdelning producerar dricksvatten och ser till att alla anslutna hushåll och verksamheter har daglig tillgång. Har du egen brunn måste du planera för ditt eget hushålls vattentillgång. Om vattenbrist uppstår kan tekniska avdelningen ge råd om hur enskilda, även ej anslutna hushåll, kan agera. Tänk på att vatten är en resurs och att det går att spara på dricksvatten.

Spara vatten? Varför det?
Det finns många sätt att spara vatten. Ett är att duscha kortare tid. Det är enkelt: Det går åt mindre energi för att värma upp en mindre mängd vatten. Energin som krävs för att driva pumpar för transport från vattentäkt till hushåll minskar och vattenreningen blir mer resurseffektiv. Transport och rening av avloppsvatten minskar också.

Genom att spara energi, minskar du också på utsläppen vid energiförbrukningen. Användningen av kemikalier i rening av dricksvatten och avlopp minskar också. Så var sparsam med vattnet! Det vinner alla på!

Sidan senast uppdaterad:2018-05-31

Uppvidinge kommun, Box 59, 364 21 Åseda,  Telefon 0474-470 00    |    Kontakta oss    Här ligger Uppvidinge