Uppvidinge kommun, till startsida
Du är här:
Kommunen
En man sitter i ett kök med en bebis i famnen. De värmer sig med filtar.

Krisberedskapsveckan 2018:
Tema värme

Hur klarar du värmen hemma om elen försvinner? Här finns tips och råd om vad du kan tänka på.

Stormar, oväder, skogsbrand och höga temperaturer är exempel på extremt väder och naturolyckor som kan ställa till med störningar i samhället och orsaka risker för människor. När det händer sker det ofta utan förvarning och det kan inträffa både i Sverige och utomlands. Samhället är beroende av elektricitet. Utan el fungerar inte vattenförsörjning eller avlopp.

Det kan vara mycket påfrestande om elen försvinner och det inte finns någon värme inomhus. Här följer tips från Din Säkerhet kring vad du kan tänka på om du inte har någon el.

Ta vara på värmen
Kyla påverkar vår förmåga att tänka och fungera. Därför gäller det att försöka hålla värmen. Kakelugn eller öppen spis är till stor hjälp. En annan bra värmekälla är fotogen- eller gasolkamin. Det som först blir kallt är golven. Lägg på extra mattor eller filtar. Ifall elavbrottet varar länge, kan du täta fönster- och dörrspringor med tejp, filtar eller plast för att spara på värmen.

Bygg en koja
Är ni flera som fryser kan ni sitta tillsammans i ett enda rum. Fyra personer alstrar lika mycket värme som ett mindre värmeelement. Ni kan också bygga en koja att sova i. med hjälp av ett matbord eller andra möbler, några filtar och madrasser.

Belysning
Ficklampor med extra batterier är bra. Lägg alltid lamporna på samma ställe så att du hittar dem snabbt i mörker. Stearinljus ger både värme och ljus men en fotogenlykta är en effektivare ljuskälla. En gasollampa kan ha samma lyskraft som en vanlig glödlampa.

Här kan du se en film där armbrytaren Heidi Andersson delar med sig av tips på vad du kan tänka på om elen försvinner.

Säkerhet
Så fort som vardagen inte fungerar som vanligt, faller man ur sina vanor som har med säkerhet att göra. Här är några säkerhetstips vid elavbrott:

  • Öppna fönstren och vädra ibland. Eldar man, går det åt mycket syre
  • Var försiktig när du hanterar bränsle och öppna lågor inomhus
  • Placera levande ljus långt bort från brännbara material, som gardiner
  • Värmeljus ska stå glest, i en ljusstake som inte är brännbar
  • Campingkök ska aldrig placeras under köksfläkten.
  • Misstänker du att en ispropp skapats i dina rör ska du absolut inte försöka tina den med öppen låga, det är mycket brandfarligt.

Sidan senast uppdaterad:2018-06-01

Uppvidinge kommun, Box 59, 364 21 Åseda,  Telefon 0474-470 00    |    Kontakta oss    Här ligger Uppvidinge