Uppvidinge kommun, till startsida
Du är här:
Kommunen
Räddningstjänst och polis på Östra vägen i Åseda

Två skogsbränder i närheten av Åseda

(Uppdaterad 4/7 klockan 08.25): Arbetet med att släcka de två skogsbränderna i närheten av Åseda har gått bra. Räddningstjänsten lämnade brandområdet vid Östra vägen under måndagskvällen och området vid Gassgöljhult under tisdagen.

ONSDAG 4/7 KLOCKAN 08.25:
Även branden vid Gassgöljhult är släckt och räddningstjänsten har lämnat över ansvaret till markägaren.

TISDAG 3/7 KLOCKAN 09.00:
Branden i närheten av Gassgöljhult utanför Åseda är i princip släckt och under måndagsförmiddagen jobbar nio personer från räddningstjänsten med att bevattna kanterna av brandområdet på djupet. Räddningstjänsten räknar med att avsluta sitt arbete vid lunchtid och lämnar då över ansvaret till markägaren.

När det gäller branden vid elljusspåret nära Östra vägen lämnade räddningstjänsten platsen som planerat under måndagskvällen.

MÅNDAG 2/7 KLOCKAN 15.00:
Branden vid elljusspåret i Åseda har lugnat sig. Räddningstjänsten är på plats till 18-tiden idag och lämnar sedan över ansvaret till markägaren. Fram till dess kommer Östra vägen att fortsatt vara avstängd. Räddningstjänsten vädjar till allmänheten att respektera avspärrningarna.

Räddningstjänsten fortsätter att jobba med branden i närheten av Gassgöljhult och kommer under fortsättningen av dagen att lägga på mycket vatten på djupet i marken. Personal kommer att vara på plats hela natten och ett nytt beslut om det fortsatta arbetet tas i morgon bitti.

MÅNDAG 2/7 KLOCKAN 12.00:
En brand har upptäckts uppe på en höjd vid elljusspåret i Åseda. Räddningstjänsten bedömer storleken till 50 gånger 50 meter. Östra vägen är avspärrad för all trafik och branden är några hundra meter från skogskyrkogården och industriområdet.

Räddningstjänst från flera kommuner och polis är på plats och en helikopter har hjälpt till i släckningsarbetet.

En allvarlig uppmaning till alla som rör sig i skog och mark:
Var väldigt försiktig med sådant som skulle kunna orsaka en brand! Det är extremt torrt och minsta gnista kan ställa till med en skogsbrand. Undvik att röka när du är ute i skog och mark och respektera eldningsförbudet. Det är förbjudet att elda även i iordninggjorda eldstäder om de inte har godkänts av räddningstjänsten och det är väldigt ovanligt.

Läs mer om brandrisken och vad som gäller vid eldningsförbud:

Extremt stor brandrisk

MÅNDAG 2/7 KLOCKAN 08.30:
Räddningstjänsten har varit på plats under natten och under måndagen är det 16 brandmän som jobbar med att släcka branden. Just nu är det ingen spridning av branden men situationen kan komma att ändras om vinden tilltar.

Storleken på brandområdet är cirka fem hektar. En helikopter har under söndagkvällen vattenbombat brandområdet och kommer att fortsätta med den under måndagförmiddagen.

SÖNDAG 1/7 KLOCKAN 22.20:
Under söndagkvällen brinner det på ett område som är cirka 5 hektar stort i närheten av Gassgöljhult, strax nordväst om Åseda. Enligt räddningstjänsten är ingen bebyggelse hotad i nuläget. Ett 30-tal brandmän från Räddningstjänsten Östra Kronoberg plus personal från frivilligorganisationer finns på plats för att bekämpa skogsbranden. En helikopter har vattenbomat området under kvällen.

I nuläget är ingen bebyggelse hotad och vinden blåser från Åseda, mot ett stort skogsområde.

Med helikopterns hjälp har branden avstannat något och räddningstjänsten fortsätter att bekämpa den med oförändrad styrka under natten.

Den här artikeln kommer löpande att uppdateras med ny information.

Sidan senast uppdaterad:2018-07-04

Uppvidinge kommun, Box 59, 364 21 Åseda,  Telefon 0474-470 00    |    Kontakta oss    Här ligger Uppvidinge