Uppvidinge kommun, till startsida
Du är här:
Kommunen
En hand som håller i tre kuvert vid förtidsröstning

Information om valarbetet

Under onsdagen har valnämndens preliminära rösträkning genomförts. I den här artikeln berättar vi om valarbetet och informerar om falska rykten som cirkulerar i sociala medier.

Arbetet med valet 2018 och röstmottagningen i Uppvidinge kommun har fungerat väl och har genomförts i enlighet med vallagen och de rutiner som finns. Valnämnden ansvarar för att valet genomförs på ett korrekt sätt. Under onsdagen har valnämnden utfört den preliminära rösträkningen av bland annat sena förtidsröster och brevröster från utlandet. Rösterna transporteras till länsstyrelsen för ytterligare granskning och räkning.

Samtidigt har vi blivit uppmärksammade på att det har spridits falska rykten via sociala medier. Två foton har tagits från kommunens Instagram-konto och har använts tillsammans med bilder från andra kommuner i syfte att sprida rykten om att valet inte skulle ha gått rätt till.

På ett foto syns kommunanställd personal och ett foto visar kartonger märkta med våra förtidsröstningslokaler och kommunens logotyp. De som har spridit bilderna vill låta påskina att kartongerna används för att förvara förtidsröster. Det stämmer inte. Fotot på kartongerna togs den 27 augusti och publicerades på kommunens Instagram-konto samma dag. Det framgår tydligt i texten till fotot att i lådorna packas material som ska skickas ut till förtidsröstningslokalerna. I anslutning till fotot finns följande text:

”En av många saker vi gör varje eftermiddag är att packa de lådor som ska till nästa dags förtidsröstningslokal. Vi har checklistor så att vi inte glömmer något. Bland annat packar vi partivalsedlar för riksdag, kommun och landsting. Både blanka och med partiernas listor. Vi packar även sigill, plombering, gummiband, affischer, kuvert, handledningar och en massa andra saker. Packa, packa, packa...”.

Bilderna med tillhörande texter finns att se på Instagram:

@upplevuppvidinge på Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det sprids även ett falskt påstående om att det i en av våra vallokaler skulle ha saknats valsedlar för Sverigedemokraterna. Det stämmer inte heller. De valsedlar som valnämnden har haft ansvar för att se till att de finns i vallokalerna, har funnits på plats.

Roland Cronholm
Valnämndens ordförande

Anna Tigerström
Kommunikationsansvarig

Sidan senast uppdaterad:2018-09-13

Uppvidinge kommun, Box 59, 364 21 Åseda,  Telefon 0474-470 00    |    Kontakta oss    Här ligger Uppvidinge