Stöd och omsorg
Positiva effekter av att servera kyld mat?
Vilka är de possitiva effekterna, förutom besparingar, av att servera kyld mat till omsorgstagare? Har uppföljning gjorts kring:
- Matsvinn
- Omsorgspersonalens ökade arbetsbelastning
- Vilken kunskap omsorgspersonalen har om hygienkrav vid hantering av livsmedel
- Om omsorgstagarna verkligen får varm mat
- Hur maträtterna fungerar att värma upp
- Vad menas med att omsorgstagarna får ökad valfrihet? Hur kan en boende på SÄBO välja mellan olika huvudrätter?
- Om en boende inte tycker om maten serveras det ganska ofta smörgås och/eller yoghurt. Är det ett bra alternativ?
- Har de boende på SÄBO fått lämna sina åsikter/synpunkter kring maten?
- Vad innebär öppet kylskåp för de boeden på SÄBO?
Svar från kommunen
Svarade: 2025-04-02
Hej,
Vilka är de positiva effekterna, förutom besparingar, av att servera kyld mat till omsorgstagare?
Bättre kvalitet på maten eftersom den kylts ner snabbt och näringsinnehållet bibehålls. Valfrihet med tiden man vill äta och vi kommer att erbjuda 2 alternativ per dag till ordinärt boende.
Har uppföljning gjorts kring: Matsvinn
Kosten jobbar kontinuerligt med att minska matsvinnet genom dialoger (matråd) med äldreomsorg och skolor.
Omsorgspersonalens ökade arbetsbelastning?
Personalens belastning minskar av den kylda maten då den kylda maten innebär en bättre fördelning av arbetet då matleveransen inte är låst till kl. 12-13 varje dag som vid den varma maten. Belastningen minskar för omsorgspersonal då de inte längre kommer behöva packa maten. Den kylda maten innebär att personalen behöver hjälpa till att varma mat hos en del omsorgstagare, vilket tar lite tid, men då omsorgstagare får mer valfrihet i när de vill äta i och med kyld mat fördelas denna tid ut mer över arbetspasset. Även vid varm mat har individer behov av hjälp i samband med matleveransen, så vi ser inte att uppvärmning av maten belastar mer.
Vilken kunskap omsorgspersonalen har om hygienkrav vid hantering av livsmedel. Hur maträtterna fungerar att värma upp?
Omsorgspersonal har en stor kunskap kring basala hygienrutiner, och genomgår utbildning i detta återkommande. Dock ingen specifik utbildning kring just hygien kring hanteringen av livsmedel annat än riktlinjen att värma maten till 70 grader.
Om omsorgstagarna verkligen får varm mat?
De omsorgstagare som kan värma sin mat själva ansvarar själv för att värma sin mat till rätt temperatur. Information ges till alla med matdistribution att maten ska värmas till 70 grader. När omsorgspersonal hjälper till att värma maten värmer de maten till 70 grader samt kontrollerar med termometer så att maten uppnått minst 70 grader.
Vad menas med att omsorgstagarna får ökad valfrihet?
Nästa steg är att erbjuda 2 alternativ på våra särskilda boenden men nu i uppstart endast ordinärt boende.
Hur kan en boende på SÄBO välja mellan olika huvudrätter?
Se svar ovan
Om en boende inte tycker om maten serveras det ganska ofta smörgås och/eller yoghurt. Är det ett bra alternativ? Har de boende på SÄBO fått lämna sina åsikter/synpunkter kring maten.
Kosten och välfärd- och omsorgsförvaltningen har matråd på äldreboendena och tar emot synpunkt och önskemål och anpassar matsedlarna så gott det går. Det är oftast smörgås som den enskilde uttrycker att hen vill ha, med tillbehör såsom yoghurt eller kaffe, te, dricka.
Vad innebär öppet kylskåp för de boende på SÄBO?
Tidigare har kosten stått för samtliga livsmedelsinköp till särskilt boende – men detta är ändrat till att nu verksamheterna/boenden själva gör inköp såsom dricka, tillbehör till måltider, mellanmål, pålägg och annat som behöver finnas. Det som inte ingår i måltidsabonnemanget.
Svaret kommer från
Lillemor Snygg, Tf. omsorgschef
Per Lindgren, Kostchef