Många känner sig trygga i Uppvidinge
Trygghetsmätningen görs varje år och visar om invånare uppfattar problem där man bor. 2024 är resultatet mer positivt än vid någon tidigare mätning. Fler i Uppvidinge upplever sig trygga.
Ökad trygghet och minskad brottslighet
Uppvidingebornas uppfattningar om trygghetsläge, förtroende för polisen och utsatthet för brott visar bland annat att:
- Tilliten och sammanhållningen där man bor ökar.
- Fyra av fem invånare anger att de inte har blivit utsatta för brott under året, vilket är den lägsta siffran sedan mätningarna började 1998.
- 72 procent känner sig trygga utomhus på kvällen, vilket är den högsta nivån sedan mätstart.
- Utomhusproblem som bråk och störningar mellan människor har minskat från en redan låg nivå.
- Buskörning med moped och mc minskar, medan bilister fortfarande uppfattas köra för fort och brista i respekt för trafikregler.
- Förtroendet för polisens arbete i kommunen ökar.
I Uppvidinge ökar antalet poliser och under året har polisstationen i Åseda återöppnats efter omfattande renovering. Det är en positiv utveckling som gynnar invånarna och som bidrar till trygghet, säger kommunpolis Mats Ljungqvist.
Tre trygga resultat
Under hösten fick 600 slumpvis utvalda invånare möjlighet att svara på hur de upplever sin trygghet och utsatthet för brott. Av de tillfrågade, 16 till 85 år, besvarade ungefär 60 procent enkäten. Hälften av de svarande bor i södra och hälften i norra Uppvidinge.
Uppvidinge kommuns resultat, både på kommunnivå och i de två delområdena södra och norra, visar en mycket låg problemnivå. Enkätens drygt 30 frågor/svar redovisas på en skala från 0 till 6, där siffran 0 innebär obefintliga problem och 6 alarmerande allvarliga problem. Ett så kallat problemindex som visar nivån av problem i sin helhet räknas fram.
Uppvidinges resultat
År 2024 är problemnivån lägre än vid tidigare mätningar – efter en rad av år med samma trend (2023 års resultat visas inom parentes).
- Uppvidinge kommun, problemindex 1,27 (1,51)
- Norra Uppvidinge, problemindex 1,81 (1,86)
- Södra Uppvidinge, problemindex 0,7 (1,16)
Gemensamma insatser för trygghet
Sedan förra året finns en ny lag om kommunens ansvar för samordning av brottsförebyggande arbete. Uppvidinge kommun och Lokalpolisområde Nybro samverkar enligt lagen och genom en överenskommelse. Tillsammans har kommunen och polisen tagit fram en lägesbild och kopplat på en åtgärdsplan, som har beslutats av kommunstyrelsen.
Tre prioriteringar mot brott och för trygghet i Uppvidinge
- Motverka brott mot barn
- Motverka ungdomsbrottslighet
- Motverka brott mot välfärden och bedrägeribrott
Tillsammans med lokalpolisområdet samordnar nu kommunen sitt brottsförebyggande arbete i olika förebyggande insatser, bland annat arbetsgrupper med särskilda fokusområden, där en särskild lägesbildsgrupp följer kommunens trygghet över tid och en annan barnens bästa. Viktigast är ändå vardagen, med trygga förebilder, säkra miljöer och struktur. Här kan alla invånare bidra till trygghet.
Kommunens mål är långsiktigt och har socialt förebyggande arbete i centrum, berättar det lokala brottsförebyggande rådets ordförande Jessica Rask. Problem som uppfattas i kommunens lägesbild och i trygghetsmätningen är grund för jobbet framöver. Det är glädjande att många invånare svarar på enkäten och att så många också upplever trygghet i vardagen.
Vi fortsätter arbetet tillsammans
Invånare känner sig tryggare och anger en låg utsatthet för brott i årets trygghetsmätning. Underlaget är ett stöd i det brottsförebyggande arbetets inriktning. Förändringar i resultat från föregående år ses nu över och analyseras. Trygghetsmätningens resultat tas med i fortsatt samverkan mellan kommunen, polisen, invånare, företag och föreningar.
Tack till alla som deltog i trygghetsmätningen 2024!
Hjälp till med trygghet
Alla invånare och verksamma i kommunen kan hjälpa till med ökad trygghet. Att respektera trafikregler, engagera sig i Grannsamverkan och stärka gemenskapen i bostadsområdet, är några exempel. Att alltid polisanmäla brott och tipsa om problem är också viktigt för att polisen ska kunna fördela sina resurser rätt.
Här kan du göra en anmälan/tipsa polisen:
Tipsa polisen Länk till annan webbplats.
Har du frågor och förslag?
Har du förslag som kan förbättra tryggheten i Uppvidinge kommun? Finns det frågor och problem som du tycker ska prioriteras? Välkommen att höra av dig!
Kontakt
Mats Ljungqvist
Kommunpolis
Telefon: 114 14 (växel)
Jessica Rask
Kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0474-470 00 (växel)
E-post: info@uppvidinge.se
Beredskapssamordnare
Telefon: 0474-470 00 (växel)
E-post: info@uppvidinge.se