Sommartips

I vårt Uppvidinge finns något för alla smaker – enastående vacker natur, hisnande äventyr och smultronställen längs vägkanten att göra spontanstopp vid. Här lyfter vi fram några av de aktiviteter, platser och upplevelser som kan förgylla din dag och till vänster finner du ytterligare menyval för sommartips i kommunen.

Naturupplevelse

Snöra på dig vandrarkängorna, ta dig till Klavreström och ta en lång (eller kort) promenad genom naturreservatet Libbhults ängar. Här passerar du öppna ängsmarker, lundartade skogspartier och en bäckravin med vatten som porlar och forsar via små fall, krokar och sling-or ner från höjderna. Hungrig på fler naturupplevelser? Libbhults ängar är bara ett av 20 naturreservat i kommunen.

Historia

Du som gillar spänning och blodiga berättelser ska besöka Lenhovda, där häradsfängelset Tjuvakistan ligger intill Lenhovda Tingshus från 1770-talet. Strax utanför samhället, på vägen mot Merhult, ligger dessutom avrättningsplatsen Skarpåsen. Åker du istället norrut, mot Norrhult, passerar du Sveriges äldsta träbyggnad, Granhults kyrka. Kliv innanför dörren och beundra de fantastiska vägg- och takmålningarna.

Matnyttigt

Café & Bistro Juvengård är ett riktigt smultronställe i Sjömillan strax utanför Åseda. Här hittar du mat och fika gjort på närproducerade, ekologiska råvaror efter säsong. Du som har en passion för kött i olika former ska ta dig till Sävsjöström och Micke’s Restaurang. Här hittar du allt från lufttorkad delikatesschark till vildsvinsburgare med lokalt kött, allt toppat med en touch av alpstugekänsla.

Äventyr

Tänk dig att stå i ett svajande torn och sedan kasta dig ut på en färd i 75 kilometer i timmen över grantoppar, stenblock och raviner. Det är precis vad du kan göra i skogen utanför Klavreström. Missa inte att besöka Europas längsta ziplinebana vid Little Rock Lake. Vågar du inte åka zipline kan du nöja dig med att klättra upp i utkikstornet och ta en promenad över hängbron.

Shopping

På jakt efter ett semesterminne att ta med hem eller en fin present tillverkad i Glasriket? I den idylliska byn Ösjöbol utanför Åseda hittar du glashyttan Persson & Persson inriktad på återbruk. Här hittar du både bruks- och konstglas. Vill du fortsätta på temat återvinning och miljö ska du bege dig till antikaffären Tigerström Konst & Antik i centrala Åseda.

 

Sov gott

Efter en fullspäckad dag längtar du förmodligen efter att lägga ner huvudet på en skön kudde och då är hotellet Gästis i Lenhovda rätt plats. Har du eget husrum med dig i form av husvagn, husbil eller tält rekommenderas Strandbadet Camping vid vackra Älgasjön utanför Älghult.