Vandringsleder

Framtidsleden och Vildmarksleden går båda i Uppvidinge kommun. Vildmarksleden i nordvästra delen av kommunen och Framtidsleden i sydvästra delen.

Vildmarksleden

Vildmarksleden är markerad med orange/röd markering på träd och stolpar. Observera att leden ibland går samman med Norra Värends ridled. I Lindshammar går leden gemensamt med Höglandsleden cirka 1 kilometer.

Rekommendation: Gå medsols och ta med dricksvatten!

Två rastplatser: Vid Kolvesjö och norr om Burlagga Fly. Båda har vindskydd, toalett, grillplats och sopställ. Parkering finns i Norrhult, Klavreström och vid glasbruket i Lindshammar.

Klavreström - Kolvesjö 13,0 kilometer Kolvesjö - Lindshammar 5,5 kilometer Lindhammar - Horshaga 10,4 kilometer Horshaga - Klavreström 8,0 kilometer

Hela Vildmarksleden cirka 37 kilometer

Framtidsleden

Framtidsleden ligger naturskönt intill de småländska skogarna runt samhällena Alstermo, Målerås och Älghult. Vi är alltså både i Nybro och Uppvidinge kommuner, på gränsen mellan Kalmar och Kronobergs län. Framtidsleden är en gång- och cykelled på 46 kilometer, en rundslinga på befintliga skogsvägar.

Runt leden finns mycket att se och göra, helt beroende på vad du har för intressen. Är du bland dem som tycker

om vildmarkslivet kan du här i skogarna träffa på bland annat älg, rådjur, räv, grävling, lodjur och varg. Tycker du mer om fiske finns här bra fiskevatten och specialiteten strömfiske Alsterån, där du kan ta upp öring, gädda, abborre, mört med mera. Om du hellre vill plocka svamp och bär har du också hamnat rätt, då det finns många fina sådana ställen utmed leden.

För dig med botaniska intressen kan vi här erbjuda en rätt unik flora. Vi får inte glömma bort den som är intresserad av fåglar och fågellivet, utmed leden finns ett fågeltorn där du har fin vy utöver Södresjö med ett unikt fågelliv.

Tänk på brandrisken i skogen!

Om det blir en torr sommar är brandrisken hög i skog och mark. Håll koll på uppvidinge.se för att hålla dig uppdaterad om det råder eldningsförbud eller inte.

Tänk på följande vid eldningsförbud:

  • Lämna inte något i naturen! Ta med allt glas och all plast hem.
  • Du får inte göra upp eld i skog och mark! Inte ens i stormkök eller i grillplatser. Grilla istället hemma i trädgården i en grill med ben.
  • Rök inte i skogen! Glöd från en cigarett eller en fimp kan antända gräs och träd.
  • Om du upptäcker en brand, ring 112, och hjälp sedan räddningspersonalen att hitta branden.
  • Vid en brand, låt personalen arbeta utan att bli störd eller förhindrad. Kör inte ut på småvägar i närheten av en brand för att titta. Då finns risk att du hindrar räddningsfordonen från att komma fram.