Hemmatips

Hela 80 procent av Uppvidinge kommuns yta består av skog, det finns 20 naturreservat och 231 sjöar som är större än ett hektar - en kommun som gjord för att uppleva naturen i! Här kan du läsa om våra bästa hemmatips, som bjuder på ett urval av naturupplevelse, böcker, digitala upplevelser och mycket mer.

Veckans tips

Filmtipset

ARN - Tempelriddaren

En av de största och mest påkostade produktionerna i svensk films historia är den spektakulära filmatiseringen av Jan Guillous historiska romantrilogi och episka hjältesaga om korsriddaren Arn Magnusson och hans älskade Cecilia. Mot mitten av 1100-talet tvingar en avundsjuk omvärlds hårda dom Arn och Cecilia isär. Hon spärras in på kloster och han skickas till det heliga landet där krig rasar mellan kristna och muslimer. När Arn efter ett tiotal år återvänder hem måste han kämpa för sin kärlek och det som har blivit hans livsmål: att ena Sverige till ett enda rike.

Skaffa bibliotekets filmtjänst Viddla och se filmen här:

https://bibliotek.uppvidinge.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Boktipset

Odla med barn: i Skillnadens trädgård - Sara Bäckmo

Odla med barn är boken för dig som vill kombinera familjeliv med en rejäl grönsaksodling. Det handlar om att bjuda in barnen i odlingen, att låta dem bidra med vad de kan och har lust med just för dagen. Att acceptera att man som förälder inte hinner allt man vill och att det långt ifrån alltid blir som man har tänkt sig, men att det blir bra ändå för odlingen är en perfekt plats som omfamnar oss alla både i våra bästa och sämsta dagar.

Låna boken här:

Uppvidinge biblioteklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Naturtipset

Boken ”Natur & Kultur i Uppvidinge”

Boken är en utflyktsguide som leder dig till kommunens alla besöksvärda miljöer. Den ger dig en fördjupning i de 20 naturreservatens lokala artrikedom och du får mängder med tips om fågelspaning, cykelvägar, vandringsleder och speciella besöksmål som fornlämningar, stenmurar och hembygdsgårdar. Bokens bilder och illustrationer är även en slags reseupplevelse i sig, som ger en genuin känsla av djurlivets spänning och Uppvidinges rika men delvis ganska okända flora och fauna.

Boken säljs i turistinformationen i kommunhuset i Åseda, på biblioteken i kommunen, på Little Rock Lake Zipline, Vidinge gård och Sjöparkens camping.

Du kan även beställa ditt exemplar HÄR och betala via faktura.

Pris: 150 kronor

Kulturtipset

"Beethoven: Symfoni Nr 7" - Göteborgs symfoniorkester

I de stora städerna kunde lyckliga borgare höra orkestermusik på speciellt utvalda ställen men annars var det svårt. Som en symfoni av Beethoven till exempel. Men det fanns en lösning: arrangemang och noter för mindre besättningar. Johann Nepomuk Hummel – bara namnet väcker ju nyfikenhet! – var en skicklig tonsättare och virtuos pianist och dessutom god vän med Beethoven i Wien. Han arrangerade flera av Beethovens symfonier, inklusive den sjunde, för piano, flöjt, cello och violin. Vilket gjorde att förläggaren kunde sälja gott om noter till alla musikhungriga lokala musiksällskap. I vår tid är dessa versioner sällan framförda, men här är ett gyllene tillfälle.

Du kan se och höra Bethovens Symfoni nr. 7 och mycket mer på Göteborgs symfoniorkesters hemsida:

Göteborgs symfoniorkesterlänk till annan webbplats

Digitala upplevelser

Biblioteket tipsar om digitala kulturupplevelser

Lyssna på en ljudbok, läs böcker och tidskrifter online. Se en film, titta på en konstutställning eller upplev en opera, musikal, teater eller musik online.

Tips från biblioteketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Utomhusaktiviteter

Besök ett av våra 20 naturreservat

Naturreservaten i Uppvidinge är av olika karaktär och speglar den orörda vildmarken i skogsbygderna. Här finner du en mångfald av växter och djur tillsammans med intressant kulturhistoria. Du kan promenera på vackra slingor av olika längd, och varför inte ta med dig en picknickkorg och slå dig ner på en äng eller på en sten?

Läs mer om Uppvidinges naturreservatöppnas i nytt fönster

Besök vackra Sävsjöström

Ta del av ortens brukshistoria. På informationstavlan vid Bruksboden kan du läsa om 1600-talets kvarnar, järnbruket, sågverken och om nuvarande skogsbruk. Där kan du också vandra i en 2 kilometer lång led genom det gamla bruksområdet.

Cykla

I Uppvidinge kommun finns många fina cykelvägar och banvallar att cykla på. Du kan även göra en nostalgitur och cykla dressin på smalspåret.

Läs mer om att cykla i Uppvidinge öppnas i nytt fönster

Fågelskådning

Ge dig ut på fågelupplevelser i Uppvidinge kommun. Uppvidinge fågelklubb har tre utkiksplatser med möjligheter till naturnära upplevelser. På platserna finns informationstavlor med ytterligare information om de fågelarter som är möjliga att se och höra.

Läs mer om fågelskådning i Uppvidingeöppnas i nytt fönster

För den äventyrslystna

Upptäck naturen på ett adrenalinfyllt sätt – besök den dramatiska ravinen Uvaklöva, häng med på fyrhjulingssafari eller kasta dig ut i en lina bland trädtopparna!

Läs mer om naturupplevelser

Spela golf

Uppvidinge golfklubb ligger öster om Änghultasjön i Klavreström. Banan har nio hål och byggs gradvis ut till en fullskalig niohålsbana. Anläggningen ligger i ett naturskönt område med stora kulturvärden. Minigolf finns i Alstermo vid SMU:s sommarhem, i Sävsjöström vid folkets hus och i Åseda på järnvägsgatan.

Klavreströms bruksmuseum. Foto.

Prova fiskelyckan

I kommunen finns 231 sjöar som är större än ett hektar och mängder med fina fiskevatten. I vår fiskekatalog hittar du en förteckning över kommunens samtliga fiskevårdsområden, försäljning av fiskekort, tillgång till båt samt vilka fiskarter som är aktuella för respektive område. 

Läs mer om att fiska i Uppvidinge - fiskekatalogöppnas i nytt fönster

Vandringsleder

Uppvidinge kommun har ett par fina vandringsleder. De är perfekta för de hurtiga eller de som är ute efter lite svampplockning eller fiske.

Läs mer om Uppvidinges vandringslederöppnas i nytt fönster

Träna utomhus

För dig som vill träna utomhus finns det tre utegym i kommunen. De är gratis och kan användas av alla. I Åseda finner du utegymet mitt i samhället bakom Hälsans hus, i Lenhovda finns ett mindre utegym i anslutning till elljusspåret och i Alstermo ligger utegymmet vid idrottplatsen.

Öringfiske utan trängsel

Vid Alsterån kan du hitta den riktiga vildmarkskänslan genom lite naturskönt öringsfiske utan trängsel i strömmande vatten mitt i Småland. Fiskevattnet är mångskiftande och varierar från klart, strömmande vatten till lugnare partier med mader och dammar.

På hemmaplan

Fixa i trädgården

För dig som tycker om att pyssla i trädgården finns det massor att göra nu under vår och försommar! Plantera i rabatter och krukor, odla grönsaker eller påbörja ett större projekt - kanske är det dags att börja planera en ny uteplats?

Gör fint hemma

Ta tag i den stora vårstädningen, byt till nya gardiner och dukar, rensa garderob eller förråd. Sälj eller skänk det du inte längre behöver!

Njut av god mat

De flesta butiker, restauranger och caféer i kommunen erbjuder särskilda öppettider för dig som ingår i en riskgrupp, take away eller hemleverans. Ta kontakt med respektive leverantör för mer information.

Destination Småland och Visit Småland har tillsammans samlat alla smultronställen i Småland och glasriket under hashtagen #hemmatipset.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hemmatips i Uppvidinge via visitsmaland.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster