Se och göra

I Uppvidinge kommun finns mycket att se och uppleva - både för dig som vill ha en aktiv vistelse och för dig som njuta av lugn och ro. Här finns allt från vandringsleder och zipline till museum och shopping. Uppvidinge kommun ligger mitt i Glasriket.

Glasproduktion i Uppvidinge

Adress: Ösjöbol 5, Åseda

Persson & Persson

Glashyttan i Ösjöbol må vara liten, men har snabbt etablerat sig på den internationella kartan. Här finner du bland annat konstglas av högsta klass som presenteras i nybyggt galleri. I den gamla affären finner du flaskor omformade till unika karaffer, vaser, dricksglas med mera. Under högsäsong (29 juni-31 augusti) serveras kaffe, glass och hembakta kakor/bullar. Glastillverkning sker tisdag till fredag 12.00-16.00.

Läs mer om Persson & Persson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Adress: Kulltorp Haga, Åseda

Hauges Hantverksglas

Hauges Hantverksglas säljer bruks- och konstglas gjort av gamla flaskor som omformats helt utan omsmältning. Detta innebär en energiförbrukning på endast 25 procent mot nyproduktion av glas. Allt är handdrivet med ingraverad signatur och årtal. Öppet enligt överenskommelse via e-post, telefon eller sms.

Läs mer om Hauges Hantverksglas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Adress: Mackamålavägen 7, Målerås

Målerås Glasbruk

Fabriksbutik, konstglasutställning, restaurang, blås din egen skål, hyttshower, barnens glasrike. Besök Fabriksbutiken i Målerås och handla kristallföremål där priset är cirka 35 procent lägre än i ordinarie handel. Om barnen har mycket spring i benen finns lekplatsen ”Barnens Glasrike” utanför hyttan. Under högsäsong kan man prova på glasblåsning och titta på hyttshower eller njuta av maten i vår glasrestaurang med panorama-fönster mot hyttan. Se aktuella öppetider på hemsidan.

Läs mer om Målerås Glasbruk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Muséer och bruksmiljöer

Adress: Sävsjöström

Bruksmiljö i Sävsjöström

Besök vackra Sävsjöström och ta del av ortens brukshistoria. På informationstavlan vid Bruksboden kan du läsa om 1600-talets kvarnar, järnbruket, sågverken och om nuvarande skogsbruk. Där kan du också vandra i en 2 kilometer lång led genom det gamla bruksområdet. Strax intill ligger den gamla Bruksboden från cirka 1800.

Adress: Granhult, Norrhult

Granhults kyrka

Granhults kyrka är Sveriges äldsta träkyrka och byggdes på 1200-talet. Interiören präglas av den rika målningsdekoren i tak och på väggar från 1750-talet, liksom av barockinredningen och den rika förekomsten av medeltida föremål. Öppet alla dagar 08.00-20.00, maj-september.

Läs mer om Granhults kyrka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klavreströms bruksmuseum. Foto.

Adress: Malmgatan, Klavreström

Klavreströms järnbruksmuseum

Museum över Klafreströms Bruks historia från 1736 till 1972 och visning av gamla gjutjärnsföremål, allt från stångjärn till moderna gjutna villapannor. Entré: 20 kronor. För gruppbokning och information:
Lars-Erik Hammarström, 070-654 09 67
Eva Johansson, 073-348 41 61
Pelle Olsson, 076-212 67 89

Adress: Tingsgatan, Lenhovda

Lenhovda Tingshus

Det nuvarande tingshuset byggdes på 1770-talet och är ett statligt byggnadsminne. Intill tingshuset ligger häradsfängelset Tjuvakistan och strax utanför Lenhovda samhälle på vägen mot Merhult finns avrättningsplatsen Skarpåsen. Guidning i tingshuset sker efter överenskommelse. Kontakt: 073-039 54 00.

Adress: Måleråsvägen, Älghult

Uppvidinge Biodlarmuseum

Besök Uppvidinge Biodlarmuseum och få en upplevelse i biodlingens historia, en inblick i binas värld och utställningar om biodling från 1500-talet, 1700-talet och fram till dagens biodling. Kaffeservering under juli och augusti. Söndagsöppet under juni, juli och augusti klockan 13.00-17.00. Boka gärna visning via e-post eller telefon. Se aktuella öppettider på hemsidan.

Läs mer om Uppvidinge Biodlarmuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturupplevelser och aktiviteter

Elljusspåret Åseda.

Aktivitetsrundan

12 skyltar är utplacerade med utmaningar för kroppen. Varje skylt erbjuder en övning för barn och en liknande i två olika nivåer för vuxna. Övningarna riktar sig till alla åldrar, nybörjare och vältränad. Start vid röda stu-gans anslagstavla. Följ röda leden 2,2 km. korpenaseda.webnode.se.

Läs mer om att bada i Uppvidinge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bada i Uppvidinge

I Uppvidinge kommun finns många fina badplatser där sju av de är kommunala vilket betyder att kommunen ansvarar för dem. Det finns även inomhusbad i Hälsans hus i Åseda.

Läs mer om att bada i Uppvidinge Öppnas i nytt fönster.

Cykla i Uppvidinge

I Uppvidinge kommun finns fina cykelvägar och banvallar att cykla på. Längs banvallarna finns historiska platser och sköna naturupplevelser. Du kan även göra en nostalgitur och cykla dressin på smalspåret.

Läs mer om att cykla i Uppvidinge Öppnas i nytt fönster.

En man fiskar i dammen i Klavreström. Foto.

Fiska i Uppvidinge

I kommunen finns 231 sjöar som är större än ett hektar och mängder med fina fiskevatten. I vår fiskekatalog hittar du en förteckning över kommunens samtliga fiskevårdsområden, försäljning av fiskekort, tillgång till båt samt vilka fiskarter som är aktuella för respektive område. 

Läs mer om att fiska i Uppvidinge - fiskekatalog Öppnas i nytt fönster.

Fyrhjulingsupplevelse

Upplevelser på fyrhjuling i varierande terräng.
Krav 16 år och traktorkörkort eller körkort. Mat
kan väljas som tillval och intas vid sjön.

Läs mer om fyrhjulingsupplevelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fågelskådning i Uppvidinge

Ge dig ut på fågelupplevelser i Uppvidinge kommun. Uppvidinge fågelklubb har tre utkiksplatser med möjligheter till naturnära upplevelser. På platserna finns informationstavlor med ytterligare information om de fågelarter som är möjliga att se och höra.

Läs mer om fågelskådning i Uppvidinge Öppnas i nytt fönster.

Golf

Uppvidinge golfklubb ligger öster om Änghultasjön i Klavreström. Banan har nio hål och byggs gradvis ut till en fullskalig niohålsbana. Anläggningen ligger i ett naturskönt område med stora kulturvärden.

Läs mer om Uppvidinge golfklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Adress: Storgatan 24, Alstermo

Holm Guiding

Flugfiskekurs och guidning efter öring i strömmande vatten. Wildlife-fotografering av kungsörn, havsörn och andra fåglar från bekvämt gömsle i vacker skogsmiljö.

Läs mer om Holm Guiding Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Adress: Bränderydsvägen, Klavreström

Little Rock Lake Zipline

Besök Europas längsta zipline-bana med över 4 kilometer linor genom skogen på ras-branten till det småländska höglandet.Utöver zipline finns det bland annat övernatt-ningsmöjligheter, utsiktstorn med unik häng-bro, klättervägg, vandringsleder, grillplatser, vedeldat vildmarksbad, café/restaurang och mycket mer, allt mitt ute i den småländskavildmarken med milsvida vyer av natur. Öppet för bokning året om.

Läs mer om Little Rock Lake Zipline Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturreservat

Naturreservaten i Uppvidinge är av olika karaktär och speglar det ålderdomliga kulturlandskapet och den orörda vildmarken i skogsbygderna. Här finner du stillhet och en mångfald av växter och djur tillsammans med en intressant kulturhistoria.

Läs mer om Uppvidinges naturreservat Öppnas i nytt fönster.

Naturpasset

Naturreservaten i Uppvidinge är av olika karaktär och speglar det ålderdomliga kulturlandskapet och den orörda vildmarken i skogsbygderna. Här finner du stillhet och en mångfald av växter och djur tillsammans med en intressant kulturhistoria.

Läs mer om Uppvidinges naturreservat Öppnas i nytt fönster.

Adress: Järnvägsstationen, Järnvägsgatan 4, Åseda

Smalspåret - cykla dressin och åk nostalgitåg

Från Åseda kan du både cykla dressin en kortare eller längre sträcka och åka nostalgitåg med rälsbuss från 1950-talet. När tåget kommer till Virserum är den gamla kiosken öppen där du hittar retrogodiset du saknat.

Läs mer om Smalspåret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vandringsleder

Uppvidinge kommun har ett par fina vandringsleder. De är perfekta för de hurtiga eller de som är ute efter lite svampplockning eller fiske.

Läs mer om Uppvidinges vandringsleder Öppnas i nytt fönster.

Adress: Vidinge Gård, Svartshult, Älghult

Öringfiske utan trängsel

Vid Strömfiske Alsterån kan du hitta den riktiga vildmarkskänslan genom lite naturskönt öringsfiske utan trängsel i strömmande vatten mitt i Småland. Fiskevattnet är mångskiftande och varierar från klart, strömmande vatten till lugnare partier med mader och dammar.

Läs mer om Öringfiske utan trängsel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Shopping

Adress: Holma gård, Herråkra, Lenhovda

Belysningsbolaget Bsweden

Belysningsbolaget Bsweden producerar lampor i Småland med försäljning till projekt runt om i världen. Välkommen att besöka fabriksförsäljningen i Herråkra där du också kan fynda andrasortering.

Läs mer om Belysningsbolaget Bsweden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Adress: Storgatan 1, Åseda

Blomstermakarna Åseda

En genuin blomsterbutik med stort sortiment av både inne- och uteväxter, snittblommor, keramik och presentartiklar. Hos Blomstermakarna Åseda kan ni även förbeställa perenner, träd, buskar och häckväxter.

Läs mer om Blomstermakarna Åseda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Adress: Industrigatan 20, Målerås

Hantverkshuset i Målerås

Här hittar du närproducerat hantverk från flera lokala hantverkare. De erbjuder konsthantverk, inredningsdetaljer, snickerier, handstickade klädesplagg, smycken, fårskinn och mathantverk – allt i samma butik!

Läs mer om Hantverkshuset i Målerås Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Adress: Kulltorp Haga, Åseda

Hauges Hantverksglas

Hauges Hantverksglas säljer bruks- och konstglas gjort av gamla flaskor som omformats helt utan omsmältning. Detta innebär en energiförbrukning på endast 25 procent mot nyproduktion av glas. Allt är handdrivet med ingraverad signatur och årtal. Öppet enligt överenskommelse via e-post, telefon eller sms.

Läs mer om Hauges Hantverksglas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Adress: Smedstorpsvägen 4, Fröseke

Idéfabriken Loppis

Här finns det mesta från små ting till större saker. De har även en kaffehörna med enklare fika.

Läs mer om Idéfabriken Loppis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Adress: Järnvägsgatan 1, Åseda

Linas Butik och Café

Mysig butik och café i trevlig miljö där alla ska känna sig välkomna. Erbjuder hembakat och lättare luncher. I butiken finns presentartiklar, inredning, delikatesser och mycket mer.

Läs mer om Linas Butik och Café Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Adress: Mackamålavägen 7, Målerås

Målerås Glasbruk

Fabriksbutik, konstglasutställning, restaurang, blås din egen skål, hyttshower, barnens glasrike. Besök Fabriksbutiken i Målerås och handla kristallföremål där priset är cirka 35 procent lägre än i ordinarie handel. Om barnen har mycket spring i benen finns lekplatsen ”Barnens Glasrike” utanför hyttan. Under högsäsong kan man prova på glasblåsning och titta på hyttshower eller njuta av maten i vår glasrestaurang med panorama-fönster mot hyttan. Se aktuella öppetider på hemsidan.

Läs mer om Målerås Glasbruk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Adress: Ösjöbol 5, Åseda

Persson & Persson

Glashyttan i Ösjöbol må vara liten, men har snabbt etablerat sig på den internationella kartan. Här finner du bland annat konstglas av högsta klass som presenteras i nybyggt galleri. I den gamla affären finner du flaskor omformade till unika karaffer, vaser, dricksglas med mera. Under högsäsong (29 juni-31 augusti) serveras kaffe, glass och hembakta kakor/bullar. Glastillverkning sker tisdag till fredag 12.00-16.00.

Läs mer om Persson & Persson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pall från PR Fat. Foto.

Adress: Mörtelek, Åseda

PR-Fat AB

Hos PR-Fat finns möjlighet att köpa och beställa möbler, tunnor, inredningsdetaljer med mera. De är ett företag med inriktning på små serier, specialsnickeri och andra hantverk enligt kundens önskemål med ett stort intresse för vin och whisky.

Läs mer om PR-Fat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Adress: Olofsgatan 7, Åseda

Smålands Kafferosteri

I Åseda rostar Smålands Kafferosteri kaffe från världens alla hörn. De har smakat sig fram till några speciellt lyckade kombinationer som de säljer. I butiken erbjuds även smaktest på olika sorter och att se till hur det går till att rosta kaffe.

Läs mer om Smålands Kafferosteri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Adress: Sandebo 1, Mörtelek

Stig in Mörtelek

Ekologiskt certifierad odlingar och djurhållning. Försäljning i gårdsbutik av grönsaker, örter, kryddor, blommor.

Läs mer om Stig in Mörtelek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Romarliden 2, Lenhovda

TADAH Kafferosteri

Rostar färskt kaffe varje vecka och säljer olika typer av kaffebönor. Även försäljning av tillbehör för hemmabryggning. Du kan också ta en fika med hembakad kaka och nybryggt kaffe i cafédelen som är inred i retrostil.

Läs mer om TADAH Kafferosteri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Adress: Järnvägsgatan 11, Åseda

Tigerström Konst & Antik

Butiken Tigerström Konst & Antik hittar du i centrala Åseda och de erbjuder konst, antikt, loppis och retro.

Adress: Lenhovdavägen 2, Älghult

Älghults Cykel och Sport

Försäljning av skgs-och trädgårdsmaskiner, cyklar, fiske- och friidsartiklar, fiskekort, båtuthyrning med mera. Service och reservdelar.

Läs mer om Älghult Cykel och Sport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lyssna