Akut social hjälp

Här finns information om vart du kan vända dig vid akuta och mindre akuta tillfällen i livet. Vardagar kontaktar du Individ- och familjeomsorgen via 0474-470 00 övrig tid 112.

Behov av akut social hjälp

Måndag till torsdag klockan 08.00-16.00 och fredagar 08.00-15.00

Ring via kommunens växel, 0474-470 00, för att få hjälp, råd och stöd som handlar om:

  • Barn, ungdom och familj
  • Ekonomi
  • Problem som rör alkohol och narkotika

Socialjour efter kontorstid, kvällar och helger

Behöver du akut social hjälp som inte kan vänta till närmaste vardag ringer du till SOS 112 som kopplar dig vidare till kommunens socialjour.

SOS Alarm: 112

Om du eller någon annan är i en nödsituation och behöver omedelbar hjälp. Polis, ambulans, brandkår, sjöräddning, fjällräddning, giftinformation, jourhavande läkare, flygräddning.

När det inte är akut kan du ringa till:

Polisen

Telefon: 114 14
Du kan ringa hit var du än är i landet och bli kopplad till närmsta polismyndighet. Om du är utomlands och vill ringa polisen så ringer du 0046-77-114 14.

Giftinformationscentralen

Telefon: 010-456 6700
Giftinformationscentralen svarar på frågor om akuta förgiftningar - dygnet runt, året runt.

Sjukvårdsrådgivningen

Telefon: 1177
Ring 1177 dygnet runt för råd om vård. Här får du svar på om det är något du själv kan göra eller om du behöver besöka sjuksköterska eller läkare.

1177 sjukvårdsrådgivning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Andra myndigheter och organisationer:

Röda korset - Jourhavande kompis

Du som är under 25 år kan chatta med Röda korsets jourhavande kompis och prata om saker som du inte vill eller vågar ta upp med någon annan.

Röda korset - Jourhavande kompis Länk till annan webbplats.

Ungdomsjouren Animo

Ungdomsjouren Animo lyssnar utan att döma, predika eller ställa diagnoser. Du kan höra av dig angående till exempel ätstörningar, om du är trött på skolan, nykär, får ont när du har sex eller är arg på din moster som dricker för mycket.

Ungdomsjouren Animo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

BRIS Barnens hjälptelefon

Telefon: 116 111
Till Bris kan alla som är under 18 år ringa och prata med en vuxen om vad som helst. Samtalet syns inte på telefonräkningen. Bris kan inte heller se vem som ringer till dem.

BRIS Barnens hjälptelefon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

UMO din ungdomsmottagning på nätet

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer.

UMO din ungdomsmottagning på nätet Länk till annan webbplats.

BRIS Vuxentelefon – om barn

Telefon: 077-150 50 50
BRIS tar emot samtal från vuxna som behöver någon att prata med kring frågor och oro som rör barn. Alla vuxna är välkomna att ringa anonymt för att prata om vad som helst. Du kan ringa oavsett om det gäller dina egna eller andras barn och få information om vart du kan vända dig för att få ytterligare hjälp.

Kvinnofridslinjen

Telefon: 020-50 50 50
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för den som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Anhöriga och närstående kan också ringa. Du kan ringa dygnet runt och samtalet är gratis. Samtalet syns inte på telefonräkningen.

Kvinnojouren Blenda, Växjö

Telefon: 0470-488 08
Kvinnojouren lyssnar på dig och stödjer dig i din situation. De kan hjälpa dig i kontakt med till exempel polis, socialtjänst eller vårdcentral.

Brottsofferjouren

Telefon: 0200-21 20 19
Brottsofferjouren är en ideell förening som ger stöd till personer som utsatts för brott, blivit vittne till brott eller är anhörig eller närstående till brottsoffer. Dit kan du ringa och vara anonym om du vill och få stöd och information.

Nationella hjälplinjen

Telefon: 020-22 00 60
Hit kan du ringa om du befinner dig i en psykisk kris eller i en annan svår livssituation. Här får du rådgivning och stöd. Hjälplinjen erbjuder tillfälligt psykologiskt stöd på telefon, alla dagar klockan 13.00-22.00.  Det kostar som ett vanligt samtal och du kan vara anonym.

Lyssna