Stipendier och priser

Varje år uppmärksammas de personer som på olika sätt betyder mycket för kulturen och för fritidssektorn i kommunen genom att de tilldelas kommunstyrelsens stipendier eller priser.

Uppvidinge kulturstipendium

Kommunens kulturstipendium är den äldsta utmärkelsen och är också det största räknat till den summa som stipendiaten får. Kulturnämnden inrättade stipendiet redan 1979 och den förste stipendiaten var Sven Blomén från Älghult. Han var en av bygdens verkliga profiler och en stark företrädare bland annat för hembygdsrörelsen.

När Uppvidinge kommun bildades föreslog han att kommunen skulle heta Uppvidinge efter häradets namn. Ett neutralt och passande namn för de fyra kommuner som skulle slås samman till en.

I Älghultskrönikan från 1979 har Elin Fredriksson skrivit en lång artikel om Sven Bloméns värdefulla kulturgärning. Gå in på bibliotekens webbsida www.uppvidinge.se/biblioteklänk till annan webbplats under litteratur om Uppvidinge. Där finns en rik källa att ösa ur när det gäller vår gemensamma historia.

Nominera till kulturstipendiumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppvidinge kulturpris

Kulturnämnden inrättade även ett kulturpris 1988 eftersom nämnden vill vika stipendiet för satsningar på yngre kommuninvånare som hade långa och dyrbara utbildningar framför sig för att bli kulturarbetare i någon form.

Nominera till kulturprislänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppvidinge fritidsstipendium och fritidspris

Fritidsnämnden inrättade två fritidspris som så småningom delades upp i ett fritidsstipendium till yngre idrottsutövare som satsar på sin idrott och som är förebilder för andra unga och ett fritidspris som delas ut till ledare och föreningsföreträdare som gör alla idrotts- och fritidssatsningar möjliga i vår kommun. Fritidspriset delades ut första gången 1989 och stipendiet 1995.

Nominera till frititdsstipendium och fritidsprislänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppvidinge byggnadsvårdspris och kulturlandskapspris

Kultur- och fritidsnämnden valde även att inrätta byggnadsvårdspris och kulturlandskapspris för att lyfta fram den stora betydelse som kulturmiljöerna har för att Uppvidinge är en vacker och trevlig kommun att leva och bo i. Byggnadsvårdspriset inrättades 1995 och den första mottagaren var Birgitta Blixt i Lilla Blötskog för sina stora insatser att bevara en mangårdsbyggnad på landsbygden.

År 2000 föreslog Vänsterpartiet genom Andreas Magnusson att ett kulturlandskapspris skulle delas ut till den som på ett aktivt sätt bidrog till att hålla kulturlandskapet öppet i kommunen. Gunnar Bylow fick det första priset för sitt omfattande arbete att vårda sina egna marker, men också för att han på ett pedagogiskt sätt lär ut hur man bygger en riktig smålandsgärdesgård.

Nominera till byggnadsvårdsprislänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nominera till kulturlandskapsprislänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster