Anhörigstöd

Att vara anhörig är en stor och viktig insats som ger både glädje och mening men det kan också innebära oro, stress och förtvivlan, att brottas med ett dåligt samvete och inte tycka att man räcker till.

Du är inte ensam om dina tankar och känslor

För många är det ett stort steg att be om hjälp och ofta är man osäker på vilket stöd som går att få. Syftet med anhörigstödet är att minska din psykiska och fysiska belastning. Du kan genom stöd och kunskap få en förbättrad livssituation samtidigt som risken för ohälsa minskar.

Avgiftsfri avlösning

Anhöriga som vårdar eller stödjer närstående i det gemensamma hemmet kan beviljas avlösning av personal. Uppgifterna som utförs under själva avlösningstiden ska vara relaterade till den enskildes omvårdnadsbehov som vanligtvis utförs av den anhöriga.

Anhörigavlösning ges kostnadsfritt upp till 10 timmar per månad i form av avlastning i hemmet.

Ansökan görs till biståndshandläggare i kommunen

Kontaktuppgifter till biståndshandläggare

Syftet med anhörigstöd

Syftet med stödet till dig som anhörig är att minska din psykiska och fysiska belastning. Du kan genom stöd och kunskap få en förbättrad livssituation samtidigt som risken för ohälsa minskar.

Vem ses som anhörig?

Välfärds- och omsorgsförvaltningen har ansvar för att underlätta för anhöriga, som vårdar eller stödjer en närstående med psykisk eller fysisk funktionsnedsättning, som vårdar eller stödjer en närstående med psykisk eller fysisk långvarig sjukdom eller till närstående med missbruks- eller beroendeproblematik.

Barn kan också vara i behov av stöd då de ibland ger omfattande stöd och hjälp till föräldrar eller syskon. Välfärds- och omsorgsnämnden och hälso- och sjukvården har ett delat ansvar för att upptäcka barns behov av stöd.

Vem har rätt till anhörigstöd?

Kommunen erbjuder stöd i form av olika insatser som går att söka hos biståndshandläggare, LSS‑handläggare eller socialsekreterare.

Yngrenätverket

För dig som är under 65 år och är make, maka, sambo eller partner till en person med en demenssjukdom finns Yngrenätverket.

Läs mer på Demensförbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En bänk i höstmiljö vid Sjöparken i Lenhovda. Foto: Hannah Bengtsson

Anhöriglinjen

Nationell stödtelefon

Telefonnummer: 0200-23 95 00

Telefontider

Måndag: 10.00 - 15.00
Tisdag: 10.00 - 15.00
Onsdag: 18.00 - 21.00
Torsdag: 10.00 - 15.00
Fredag: 10.00 - 15.00
Söndag: 18.00 - 21.00

Lyssna