Förskolor

Kommunens förskolor finns i Åseda, Norrhult/Klavreström, Lenhovda, Älghult och Alstermo.

Om våra förskolor i Uppvidinge

Alla förskolor har ett utforskande arbetssätt, där barnens tankar, funderingar och teorier är viktiga för att forma undervisningen. Pedagogerna är medforskande och försöker utmana barnens nyfikenhet, skaparlust och upptäckarglädje. I barnens arbete är inte produkten eller resultatet det viktigaste, utan processen och helheten. Dokumentationen hjälper barnen att reflektera över vad de gjort och få syn på sitt eget och andra barns lärande. Stor vikt läggs vid inomhusmiljöerna ändras efter barnets behov och utveckling.

Om förskolan

Förskolan är till för barn mellan ett och sex år. Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som går där.

I förskolan får barnen möjlighet att utvecklas och lära genom att leka, skapa och utforska – på egen hand, i grupp och tillsammans med vuxna. Förskolan är det första steget i det svenska utbildningssystemet och ska lägga grunden för det lärande som fortsätter resten av livet.

Förskolan styrs av en läroplan och barnen får undervisning under ledning av förskollärare. Det kan också finnas annan personal som bidrar till att barnen får utvecklas och lära, till exempel barnskötare.

Film: Förskolan är till för ditt barn

Hur är det att gå i förskolan och vad får ditt barn lära sig där? På Skolverkets webbplats finns en film där får vi följa Amir en helt vanlig dag på förskolan. Filmen riktar sig till dig som har barn i förskoleåldern och som inte har kommit i kontakt med den svenska förskolan förut. I filmen får du svar på de vanligaste frågorna om förskolan.

Se filmen på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lyssna