- Startsida
- Stöd och omsorg
- Dödsfall och begravning
Dödsfall och begravning
När en person avlidit är det vanligt att anhöriga har frågor om det praktiska de står inför, som dödsboanmälan och begravning. Som anhörig kan du bland annat få hjälp av din bank, begravningsbyrå, Skatteverket och Svenska kyrkan.
Begravning
Om den avlidne inte efterlämnar sig någon som ordnar med gravsättning kan detta ordnas av den kommun där den avlidne senast var folkbokförd.
Begravningsombud
Begravningsombudet har till uppgift att granska hur församlingarna tar till vara på de personers intressen som inte tillhör Svenska kyrkan.
Begravningsombud utses av Länsstyrelsen för en tid av fyra kalenderår, räknat från och med den 1 januari året efter det har hållits val i kommunfullmäktige.
Bouppteckning
När en person avlider ska en bouppteckning förrättas efter den avlidne. Bouppteckning görs för att utreda boets ekonomi. Detta kan begravningsbyråer och banker mot en kostnad hjälpa till med. Bouppteckning ska genomföras senast tre månader efter dödsfallet.
Dödsboanmälan
Om det inte finns någon fast egendom eller tomträtt i dödsboet och tillgångarna endast räcker till begravningen och andra utgifter med anledning av dödsfallet kan man istället göra en dödsboanmälan. Du vänder dig i så fall till Socialförvaltningen. Information om vilka uppgifter som behövs för att en dödsboutredning ska kunna utredas finns i spalten till höger. Vi lämnar efter utredning dödsboanmälan till skattemyndigheten.
Sorg
För mer information kring sorg hänvisar vi till: 1177 - Sorg när någon har dött Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.