Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Undersökning av företagsklimat presenterad

Foto från en industri i Åseda.

Uppvidinge ligger fortsatt över rikssnittet i Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet i landets kommuner men sjunker något.

Över 30 000 företagare i landet, varav 835 i Kronobergs län, har svarat på Svenskt Näringslivs enkät om hur de upplever företagsklimatet. Uppvidinge kommun ligger fortafarande över Sverigesnittet men sjunker något jämfört med 2018. På en skala från 1 (dåligt) till 6 (utmärkt) ligger Uppvidinge kommun på 3,6. Resultatet 2018 var 3,9.

I undersökningen får företagare svara på frågor bland annat om hur de upplever politikers, tjänstemäns, medias, skolans och allmänhetens attityder, hur lagar och regler tillämpas, hur servicen och informationen är till företagen, hur tillgången till vägnät, tåg- och flygförbindelser och hur tillgången till kompetent arbetskraft är.

Bra attityder till näringslivet

Uppvidinge ligger fortsatt högt när det gäller allmänhetens, skolans och medias attityder och konkurrens från kommunens verksamheter. Lägst betyg får tillgång till relevant kompetens, vägnät, tåg- och flygförbindelser och information till företagen. Kommunpolitikers attityder och dialog med kommunledning är de områden som har sjunkit mest jämfört med förra året.

- Vi ser en konsekvens av att det under en period var rörigt i politiken och vi hade många chefsbyten men nu är situationen en annan. Jag ser en bra möjlighet att vi tillsammans med politiken och näringslivet ska vända siffrorna uppåt igen. Och vi ska komma ihåg att vi, trots att vi tappar, ligger högre i betyg än rikssnittet, kommenterar näringslivsutvecklare Magnus Jonsson.

Resultat i Kronobergs län

I Kronobergs län ligger Markaryd i topp med 4,62 i betyg och Tingsryd ligger i botten med 2,82.

Kommuner och deras sammanfattade omdömmen samt förändring

Kommun

Sammanfattat omdöme

Förändring

Markaryd

4,62

0,1

Ljungby

4,01

0,2

Växjö

3,72

-0,2

Uppvidinge

3,61

-0,3

Alvesta

3,57

0,1

Lessebo

3,36

-0,2

Älmhult

3,30

-0,3

Tingsryd

2,82

0,1


Lyssna