Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Mycket låg utsatthet för brott i Uppvidinge

Ryggen på en polis med fläta. Foto: Mostphotos

Polisens och kommunens trygghetsmätning visar att Uppvidingebornas oro att bli utsatta för brott är fortsatt låg.

Under hösten har alla kommuner som ingår i Polisregion Syd mätt invånarnas upplevda trygghet. I Uppvidinge kommun har slumpvis utvalda mellan 16 och 85 år gett svar på frågor om vilka problem med oordning, otrygghet, utsatthet och oro för brott man känner. Hur Polisens närvaro upplevs har man också fått svara på.

Mätningen visar att Uppvidingebornas oro att bli utsatta för brott är fortsatt låg och en av tio invånare uppger att de har utsatts för brott under föregående år.

Trafiksäkerhet och nedskräpning

Svaren i trygghetsmätningen visar att risken att råka ut för brott är fortsatt låg i Lokalpolisområde Nybro, dit Uppvidinge och fem andra kommuner hör, däribland Lessebo och Tingsryd. De största problem som medborgarna upplever är bilister som kör för fort, buskörning med mopeder och oro för bostadsinbrott. Nedskräpning är också något som oroar invånarna.

Ökad trygghet tillsammans

Flera av problemen kan invånarna själva göra mycket åt: sänka egen hastighet i trafiken, se till att ungdomar får med sig säkerhetstänk redan vid köp av moped eller a-traktor, stärka samhörighet i bostadsområdet och lägga skräp där det ska vara. Tillsammans ökar vi tryggheten i våra samhällen och i hela kommunen.

Få drabbas av brott

Inga egentliga problem ökar i Uppvidinge och utsattheten för brott är låg. Oron att drabbas av brottslighet är, liksom tidigare, högre än risken att råka ut för brott.

Mer om trygghetsmätningen

En längre sammanfattning av trygghetsmätningen kan du läsa under Länkar längre ner på sidan. Där berättar också kommunpolisen och brottsförebyggande rådets ordförande om samverkan för ett tryggt Uppvidinge.

Representanter för Polisen och Uppvidinge kommun skriver under medborgarlöften. Foto.

I juni skrev representanter från Polisen och Uppvidinge kommun under de medborgarlöften som gäller för 2019 och 2020.

En kväll om trygghet i Alstermo 18/11

Välkommen till ett öppet möte om trygghet i Alstermo måndagen den 18 november. Kom för att få information och tala om trygghet. Ta gärna med förslag som kan bidra till samtal och utveckling.

Tid: Måndagen den 18 november kl. 18.30-20.30
Plats: Folkets hus i Alstermo

Läs mer om mötet: En kväll om trygghet

Lyssna