Företagen upplever sämre förutsättningar

Företagen i Kronobergs län upplever att förutsättningarna att driva företag har blivit sämre jämfört med föregående år.

Uppvidinge kommun följer trenden i länet och får ett sämre resultat i årets mätning av företagsklimatet som Svenskt Näringsliv har gjort. Kommunen får ett sammanfattande omdöme på 3,3 på en skala från 1-6, vilket är en försämring med 0,3 sedan förra året.

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2019 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under perioden januari-april 2019 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC.

De områden i undersökningen där resulatet har försämrats som mest i Uppvidinge är upphandling och allmänhetens, tjänstemännens och politikernas attityder. De områden som är förbättrats är mobilnät och bredband, kommunikationer och tillgång till kompetens. I den totala rankingen hamnar Uppvidinge på plats 139. 101 företag i Uppvidinge har svarat på enkäten och cirka 42 procent tycker att företagsklimatet är bra.

Se resultatet för Uppvidinge:

Företagsklimat.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs resultatet för Kronobergs län:

Företagsklimatet i Kronobergs länlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Resultat i Kronobergs län

Kommun

Sammanfattande omdöme kommunen

Förändring

Markaryd

4,3

-0,3

Ljungby

3,7

-0,3

Alvesta

3,6

0,0

Växjö

3,6

-0,1

Uppvidinge

3,3

-0,3

Lessebo

3,2

-0,2

Älmhult

3,2

-0,1

Tingsryd

3,1

0,3