Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Nu hjälps vi åt att spara el

Teckning av en person som drar ut en elkontakt.

Här finns tips om enkla sätt att spara el. Vi behöver alla hjälpas åt.

Funderar du också på hur du kan spara el? Börja enkelt och nära. Spara till vardags hemma och på arbetet. Med små beslut och justeringar kan du bidra till minskad elkostnad och klimatpåverkan. För att hjälpa till att minska samhällets totala elförbrukning behöver alla hjälpas åt att spara el. Var och en kan bidra med någon energismart vana.

Vad kan alla göra?

Att förbruka mindre el kan vara både enkelt och gratis. Börja med att se över dina vardagsvanor. Hur kan just du minska din elförbrukning? Alla har olika förutsättningar, men stora energislukare brukar vara uppvärmning och varmvatten. Med små förändringar kan du göra skillnad från och med i dag.

Tips på energismarta vanor

  • Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energianvändningen med 5 procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.
  • Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar.
  • Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.
  • Tvätta i fylld tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.
  • Använd klädstrecket – häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.
  • Vädra smart – om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
  • Skippa standby – stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.
  • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
  • Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.
  • Duscha kortare tid – halverar du din duschtid så halverar du också el- och vattenförbrukningen. (Energimyndigheten)

Läs mer

Energimyndigheten – börja med energismarta vanor Länk till annan webbplats.

Konsumentverket – Så kan du spara energi Länk till annan webbplats.

Vad kan kommunen göra?

Uppvidinge kommun ska också bidra till att minska samhällets totala elförbrukning. Kommunstyrelsen i Uppvidinge beslutade därför den 20 september om att man vid varje möte 2022 vill få återkoppling på kommunkoncernens energiförbrukning och vilka åtgärder som vidtas för att minska den. Uppvidinge kommunkoncern har arbetat med energibesparingsåtgärder genom att till exempel installera solceller och kontinuerligt förnya äldre belysning till ledbelysning. För att minska elanvändningen kommer kommunen nu att identifiera ytterligare åtgärder.

Länsstyrelserna har under september också fått ett regeringsuppdrag att erbjuda stöd till kommuner och regioner när det gäller åtgärder för att minska energianvändningen. Det kan till exempel handla om att sprida kunskap om effektiva åtgärder, samla in och sprida goda exempel och främja samverkan som underlättar energibesparingsåtgärder.

Läs mer

Länsstyrelsen i Kronobergs län - Regeringsuppdrag om energibesparingsåtgärder och stöd till kommuner och regioner Länk till annan webbplats.

Lyssna