Drömmar och olikheter - elever besöker unik utställning

Polis, fotbollsspelare, veterinär, professionell godissmakare! Framtidsdrömmarna är många när eleverna i årskurs tre på Norrhultsskolan får frågan vad de drömmer om att bli. De besöker "Ikoner- en utställning om att få finnas" som gestaltar drömmarna av en grupp som sällan eller aldrig har fått synas, trots att de alltid funnits bland oss.

Under december månad får alla elever i årskurs tre och fyra i kommunen besöka den mycket poplära utställningen Ikoner, som rest runt i världen och nu landat i Åseda. På plats möts de av Anna Nordström och Karolina Lilliequist som guidar dem igenom utställningen med hjälp av alla sinnen. Eleverna delas in i par och en får en ögonbindel på sig så får den andra beskriva konstverket och de får också gå runt och beskriva varje konstverk med ett ord.

"Ibland är det svårt för oss att sätta ord på vad vi ser och man vet inte vad ska man tänka när man ser en utställning. Jag tycker det är viktigt att sänka trösklarna till kulturen, och att hjälpa publiken, det finns inget rätt och fel. Att prata om bilderna och ta till sig dem på olika sätt så som vi gör här tror jag är viktigt för att öppna konstens värld för både unga och vuxna," säger Anna Nordström, fotograf och konstpedagog.

Samarbete med Region Kronoberg

Utställningen är en del av ett Skapande skola-samarbete med Region Kronoberg. Sophie Palm från kultur- och fritidsavdelningen är glad att skolorna får möjlighet att ta del av utställningen;

"Utställningen belyser så viktiga frågor, alla människors lika värde men också att vi alla är olika och har olika drömmar. Vi tycker det är viktigt att skolorna får ta del av utställningen."

Även flera av kommunens förskolor kommer att besöka utställningen under den tid den befinner sig i Uppvidinge kommun.

Finast tillsammans

Tillsammans får klassen skapa ett konstverk som kommer hängas upp tillsammans med tavlorna i utställningen. Karolina Lilliequist, illustratör och konstnär, har arbetat mycket med Skapande skola och tycker det är spännande att se hur eleverna närmar sig uppgiften:

"Den här klassen använde mycket olika färger, det är väldigt olika hur de påbörjar uppgiften, en del grupper håller sig till väldigt lika färger, medans en del, som den här klassen kör på direkt med många olika färger. Jag tycker det är mest spännande när man inte ger några instruktioner alls och de bara får måla som de vill."

Titeln på treorna från Norrhults konstverk blir "Finast tillsammans" och kommer att hänga tillsammans med bilderna från Glada Hudik teatern medans utställningen pågår. Sen kommer varje tavla hamna hos respektive klass när utställningen är över.

Utställningen är öppen för allmänheten till den 17 januari

Lyssna