Sommar­företagare

Isglassar med hela hallon. Foto Daniel Hjalmarsson.

Är du sugen på att lära dig starta och driva ett eget företag? Du som går i årskurs 1 eller 2 på gymnasiet och bor i Uppvidinge eller Högsby kommun har möjlighet att delta i programmet för sommar­entreprenörer. Under sommaren 2019 kommer vi att pausa programmet för sommarentreprenörer.

Testa din idé, lär dig mer om företagande, lär känna människor som kan behöva veta att du finns och tjäna egna pengar under tiden.

Som sommarentreprenör jobbar du som en egen företagare med något du väljer själv; tillverka något att sälja, gräsklippning, datorhjälp, musiklektioner eller annat. Hela sommaren eller valda veckor bestämmer du själv.

Att vara sommarentreprenör

Under våren deltar du i träffar hos Nyföretagarcentrum där du bland annat lär dig företagande, ekonomi och marknadsföring. När sommarlovet kommer förverkligar du din affärsidé och driver ditt företag med coachning av professionell affärsrådgivare.

Du behöver inga förkunskaper, upplägget ger dig både kunskapen och verktygen.

Vid en kick off pitchar du din affärsidé för en jury. Vid det laget är du så förberedd att du är klar att köra igång så fort du får klartecken.

Från kommunen får du ett startkapital motsvarande lönen på en vanlig sommarferiepraktik. Det du sedan tjänar under sommaren är dina pengar.

Under sommaren driver du ditt företag med stöd av Nyföretagarcentrum.

Vanliga frågor

Det låter ju kul att göra vad jag vill, men vad ger det här?

Svaret varierar mellan alla som varit med. Självförtroende, kunna jobba självständigt, samarbete, nya vänner, bra kunskaper jag kan använda i livet, insikt hur företag fungerar är några exempel.

Det ger också en chans att börja bygga ett eget kontaktnät i arbetslivet. Sommarentreprenör är en stark rad på ditt CV som visar att du kan ta eget ansvar och arbeta självständigt. Flera har direkt fått extrajobb tack vare sitt sommarföretagande.

Kan man driva företag tillsammans?

Ja absolut. Är ni flera får alla varsitt startkapital att satsa i företaget.

Kan man göra vad som helst?

Ja, så länge du håller dig inom lagen får du göra vad du vill.

Måste man veta vad man vill göra?

Nej, du behöver inte veta i förväg vad du vill göra. Under kursen bollar vi olika idéer, de som inte hade någon från början hittar en och en del byter.

Hur mycket måste man jobba?

Minst 80 timmar ska du lägga i ditt sommarföretag, i det inräknas kurstid och träffar. Under sommaren bestämmer du ditt schema och vilka veckor du vill jobba beroende på vad som passar ditt företag.

Var hålls kursen?

I Åseda eller Högsby beroende på var flest anmälda bor. Ungdomar från Högsby och Uppvidinge gör det här tillsammans och vi ordnar resor för dem som behöver åka.

Vem får vara med?

Du som går i gymnasiet år 1 och 2 och är skriven i Högsby eller Uppvidinge kommun. Det spelar ingen roll var du går i skolan.