- Startsida
- Stöd och omsorg
- Sjukvård och tandvård
- Nationell Patientöversikt
Nationell Patientöversikt
Nationell Patientöversikt (NPÖ) innebär att en vårdgivare kan få ta del av journaluppgifter som finns hos en annan vårdgivare i Kronobergs län. Det kan exempelvis innebära att om man får vård på ett nytt ställe kan vårdpersonalen där se uppgifter om tidigare provresultat, mediciner och behandlingar
Spärra uppgifter
Du måste inte vara med i NPÖ. Enligt patientdatalagen har du rätt att spärra möjligheten för andra vårdenheter och vårdgivare att läsa din journal. Då ansvarar du själv för att informera vårdpersonalen om sådant som kan påverka din behandling.
Även du som är under 18 år kan spärra uppgifter i din journal. Föräldrar kan däremot inte spärra uppgifter om sina barn.
Samtycke
Det är bara vårdpersonal som har en vårdrelation med dig som får ta del av uppgifternai din journal. Personalen måste fråga dig och få ditt samtycke till att läsa din journal från andra vårdgivare. Tala med din sjuksköterska om du inte vill vara med i NPÖ eller vill spärra uppgifter mellan vårdenheter.
Om man inte kan ge sitt samtycke
All behörig vårdpersonal får ta del av spärrade uppgifter om du på grund av sjukdom eller medvetslöshet inte kan lämna ditt samtycke och det är fara för liv och hälsa.
Loggkontroll
Varje gång någon läser i en elektronisk journal registreras detta. Uppvidinge kommun genomför loggkontroller för att kontrollera att ingen obehörig läst din journal.
Inre sekretess
Vårdgivare har möjlighet att undanta enheter från att publiceras i NPÖ. I Uppvidinge kommun finns ingen sådan inre sekretess.
Begäran om utdrag av loggkontroll
Uppvidinge kommun gör systematiska och återkommande stickprovskontroller av loggarna. Kontakta medicinskt ansvarig sjuksköterska i Uppvidinge kommun genom växeln 0474-470 00 eller använd blanketten Begäran om loggutdrag som finns under E-tjänster och blanketter (Stöd och omsorg/Äldre och funktionsnedsättning)
Informationen innehåller
De vårdgivare som ingår i NPÖ med Uppvidinge kommun får direktåtkomst till följande information:
- Personuppgifter såsom namn, personnummer, adress, telefon, kontaktuppgifter till närstående eller företrädare och om det finns ett tolkbehov.
- Dokumentation i form av olika journalanteckningar och sammanfattningar (epikriser) från vård och omsorgsbesök eller vistelser.
- Läkemedel, en gemensam läkemedelslista som hanterar ordinationer hos samtliga vårdgivare, samt visar varning och observandum.
- Remiss och svar resultat av undersökningar och provtagningar.
- Vårdadministration och resursplanering såsom patientens planerade och utfördakontakter med vården.
- Vårdplanering mellan kommun och landsting, patients samordnade vårdplanering mellan kommunen och landstinget.
Lagar och förordningar
Bestämmelser om patientjournalen finns i flera olika lagar och kan läsas i svensk författningssamling, SFS, på till exempel riksdagens webbplats. Länkar till Offentlighets- och sekretesslagen och Lag om biobanker i sjukvården finns under Länkar längre ner på sidan.
Socialstyrelsen
Socialstyrelsen är den myndighet som har ansvaret för tillsynen av hälso- och sjukvården i Sverige. På Socialstyrelsens webbplats kan man läsa mer om reglerna för patientjournaler. Länk finns under Länkar längre ner på sidan.