Spara energi

En teckning av en person som drar ur en sladd ur kontakten.

Här finns tips om enkla sätt att spara el och bli energismart.

Funderar du också på hur du kan spara el? Börja enkelt och nära. Spara till vardags hemma och på arbetet. Med små beslut och justeringar kan du bidra till minskad elkostnad och klimatpåverkan. För att hjälpa till att minska samhällets totala elförbrukning behöver alla hjälpas åt att spara el. Var och en kan bidra med någon energismart vana.

Vad kan alla göra?

Att förbruka mindre el kan vara både enkelt och gratis. Börja med att se över dina vardagsvanor. Hur kan just du minska din elförbrukning? Alla har olika förutsättningar, men stora energislukare brukar vara uppvärmning och varmvatten. Med små förändringar kan du göra skillnad från och med i dag.

Tips på energismarta vanor

  • Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energianvändningen med 5 procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.
  • Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar.
  • Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.
  • Tvätta i fylld tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.
  • Använd klädstrecket – häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.
  • Vädra smart – om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
  • Skippa standby – stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.
  • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, Plus 4 grader Celsius i kylen och minus 18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
  • Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.
  • Duscha kortare tid – halverar du din duschtid så halverar du också el- och vattenförbrukningen. (Energimyndigheten)

Läs mer

Energimyndigheten – börja med energismarta vanor Länk till annan webbplats.

Konsumentverket – Så kan du spara energi Länk till annan webbplats.

Stöd till företag

Energikontor Sydost stöttar små och medelstora företag i hur de kan utveckla sitt energiarbete så att de kan sänka både sina energikostnader och sin klimatpåverkan. Energikontor Sydost kan även informera om aktuella ekonomiska stöd som finns att söka, till exempel omställningscheckar. Läs mer på Energikontor Sydosts hemsida:

Energikontor Sydost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lyssna